چک برگشتی حتما اصطلاح آشنایی است که به گوش همه ما خورده است و یا شاید با آن مواجهه شده ایم.
چک برگشتی یکی از مشکلات رایج حقوقی و مالی بود که رو به روز بیشتر اتفاق می افتاد و بر تعداد این چک ها افزایش می یافت. حتی در زندان ها تعداد زندانی هایی که به جرم کشیدن چک بی محل و به دنبال برگشت خوردن چک در زندان ها بودند.
همین دلایل باعث شد تا برای رفع این مشکلات قانون جدید چک برگشتی تصویب شود.
قانون جدید چک برگشتی اقدامات سختگیرانه ای برای افراد دارای چک برگشتی در نظر گرفته است. در قانون جدید، به افراد دارای چک برگشتی، خدمات بانکی ارائه نمیشود.
بر این اساس افتتاح حساب جدید بانکی برای آنها انجام نمیشود، کارت بانکی جدید به آنها اعطا نمیشود، ضمانتنامه ارزی و ریالی برای آنها صادر نمیشود و حتی تسهیلات بانکی نیز به این افراد اعطا نمیشود
در اقدامی سختگیرانه مطابق با قانون جدید چک برگشتی، اگر شخصی دارای چک برگشتی باشد به میزان کسری مبلغ چک آن فرد، وجوهی که در بانکهای دیگر دارد مسدود میشود و تا زمانی که این مهم تعیین تکلیف نشود، حسابها در انسداد باقی میماند.
قانون جدید چک برگشتی برای افراد گیرنده چک چه نفعی دارد؟
در حال حاضر و براساس قانون جدید چک برگشتی و بر اساس دستورالعملهایی که بانک مرکزی صادر کرده است، در صورتی که موجودی حساب صادرکننده کمتر از مبلغ چک باشد، دارنده آن چک میتواند از بانک تقاضا کند که وجه چک را از سایر حسابهای انفرادی آن فرد در همان بانک، پرداخت کند.
اما اگر بازهم وجه چک تکمیل نشد، دارنده چک میتواند از بانک تقاضای صدور گواهی عدم پرداخت کند و البته بایستی دقت کند که این گواهی حتماً دارای کد رهگیری باشد تا بتواند با استفاده از آن در مراجع قضایی حقوق خود را پیگیری کند.
چک صیادی چیست؟
بر اساس قانون جدید چک برگشتی افراد باید نسبت به تهیه دسته چک صیادی اقدام کند . این چک ها دارای رنگ و شکل یکسان می باشد و دارای یک کد 16 رقمی صیادی می باشد و صادر کننده چک باید هنگام صدور چک آن را در سامانه صیادی بانک مرکزی ثبت کند.
بر این اساس افرادی که می خواند از کسی چکی تحویل بگیرند میتواند به راحتی از طریق سرچ در این سامانه نسبت به استعلام از سوابق چک اقدام کنند.
مراحل برگشت زدن چک در قانون جدید چک برگشتی
- مراجعه دارنده چک به بانک و تقاضای صدور گواهینامه عدم پرداخت
- ثبت آنی اطلاعات چک در سامانه چکهای برگشتی بانک مرکزی و درج کد رهگیری بر روی گواهینامه عدم پرداخت
- مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قوه قضاییه و ثبت شکایت، فقط با داشتن کد رهگیری
- بررسی ظاهر چک و تایید صحت آن توسط قاضی پرونده در مدتی کوتاه و صدور اجرائیه
- فرصت ۱۰ روزه به صادرکننده چک برگشتی برای تامین موجودی (از زمان صدور اجرائیه)
- در صورت تامین نشدن مبلغ، ورود به مرحله پیگیری قضایی و صدور حکم توقیف اموال، ممنوعالخروجی
تا اینجا در مورد قانون جدید چک برگشتی نکاتی را خدمت شما گفتیم برای اطلاعات بیشتر به اپلیکیشن حقوقی شهرداد مراجعه کنید.